Bloemen drogen

Gepubliceerd op 15 september 2024 om 15:09

De zomer brengt een overvloed aan bloemen in alle vormen en kleuren. Dus genieten in de tuin is de boodschap, want alles is vergankelijk en zo ook de tuin. De winter is meestal een stuk minder kleurrijk. Maar wil je graag die kleurrijke bloemen ook in de winter, dan is het nu het goeie moment om te oogsten en te drogen.

Sommige bloemen zijn uitermate geschikt om te drogen, omdat hun vorm en kleur behouden blijft vb. strobloem (foto links), lamsoor… Andere bloemen veranderen wat van kleur en/of vorm, maar zijn ook geschikt om te drogen: boerenwormkruid, guldenroede, rozen… Maar ook minder typische bloemen om te drogen kunnen net dat tikkeltje karakter geven in de winter vb: dahlia’s en zinnia’s. Probeer het gewoon eens, dat bloemen van kleur of vorm veranderen, wil niet zeggen dat ze niet meer mooi zijn. Soms moeten we leren dat niet-perfecte bloemen evenveel karakter kunnen hebben.

Tenslotte zijn ook groenvullers belangrijk als je een boeket wil maken. Ideaal om te drogen zijn zaaddozen van klaprozen of juffertje-in’t-groen, siergrassen, eucalyptus, klimop, hop…

De meeste bloemen hang je gewoon ondersteboven in een goede geventileerde ruimte. Dat ze in het donker moeten hangen moet niet persé. Typische bloemen, zoals zinnia’s droog je wel best in een zeef of op een stukje gaas. Je steekt de stengel dan door de zeef en de bloemblaadjes zelf blijven bovenaan de zeef of het gaas en blijven zo mooi plat.

 

Probeer jij het ook eens? Trek gerust een foto, deel hem op je social media en vergeet ons niet te taggen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.